ENGEDD EL!

Stresszoldás, önbizalom erősítése, önismeret fejlesztése kamaszoknak!

Engedd el!

A minap az egyik szomszédom 16 éves unokája került kórházba. Az iskolai terhek, a megfelelni vágyás, az elvárások okozta stressz miatt!

A folyamatos stressz bizonyítottan szerepet játszik sok betegség kialakulásában. Ilyenek például a szív- és érrendszeri megbetegedések, fejfájás, fülzúgás, emésztési problémák, hát- és ízületi fájdalom, allergiák, depresszió.
Bízom benne, hogy a Te gyermeked nem szenved ezektől! De mit tehetünk azért, hogy ez így is maradjon?
A jelenlegi oktatási rendszerben olyan hatalmas a tananyag, olyan követelmény rendszernek kell megfelelni, hogy csak ritkán jut egy pedagógusnak ideje, energiája, lehetősége a szaktantárgy tanításán kívül másra. A felnőttekre szintén hatalmas terheket ró az egzisztencia megtartása, sokszor mindkét szülő csak este ér haza a munkából.

Azért találtuk ki ezt a kamaszokat megszólító programot, hogy tegyünk valamit azért, hogy könnyebben, lazábban, oldottabban vegyék az akadályokat! Mire van ehhez szükségük? Egy kis lazulásra, könnyebbségre és önértékelésre.

Önmagunkat akkor tudjuk értékelni, ha tisztában vagyunk az értékeinkkel. Sokszor téves az önmagunkról alkotott képünk. 

Ez a program abban segíti a résztvevő fiatalokat, hogy rácsodálkozhassanak önmagukra. Mindezt játékos szituációk és színházi, drámai formák alkalmazásával, oldott, felszabadult hangulatban!

Az ENGEDD EL! program 2 dologra fókuszál.

Az egyik, hogy tehermentesítse a kamaszokat, hogy legyen egy pár órájuk, ahol önfeledtek, szabadok, gondtalanok, kreatívak lehetnek. Ahol nincsenek feléjük elvárások, ahol lehetnek önmaguk, ahol kíváncsiak a véleményükre, ahol kikapcsolódásként elmerülhetnek önmagukban, ahol  megismerkedhetnek másokkal, megfigyelhetik mások hogyan gondolkodnak ugyanarról a szituációról, ahol felszabadultan játszhatnak

A másik, hogy bár egész életünkre igaz és jellemző, hogy kutatjuk, kik vagyunk és mit akarunk, a kamaszoknál ez még hatványozottabban és fókuszáltabban jelenik meg.Ebben az időszakban gyakori és általános, hogy sok bennük a kérdőjel önmagukkal kapcsolatban. Állandóan megy az önmunka, az önmegfigyelés és ez nagyon jó. Erre szeretnék kicsit rásegíteni önismereti feladatokkal. Teret adni nekik arra, hogy észrevegyék, ha valamiben jók. Nem csak, hogy észrevegyék, de merjék is elismerni. A mai társadalom nem nézi jó szemmel az öndicséretet, de érdekes módon az önostorozás olyan szinten belénk ivódott már, hogy évekig kell terápiára járnunk és önmunkát végeznünk, hogy abbahagyjuk. A fiataloknak még megtaníthatjuk, hogy nem gond felismerni magunkban a jót. Nem probléma rendben lenni önmagunkkal. Nem baj, ha tudjuk magunkat szeretni, becsülni. Sőt, azt gondolom, hogy cél is. Ehhez szükség van önismeretre. Ha ismerjük magunkat, akkor tisztában vagyunk azzal, hogy mik az erősségeink, miben fejlődhetünk, miben lehetünk kiemelkedőek. Ha ezt tudjuk, akkor kialakulhat egy egészséges önbizalom, önbecsülés, hit magunkban.Ha pedig mindezek megvannak, akkor elvárhatóak egészséges, értékes kapcsolatok az életünkben. Akkor van esélyünk olyan munkát végezni legjobb tudásunk szerint, ami boldoggá tesz minket és másoknak is hasznára válhat.

A program hétvégi napon, 10h -14h közötti időtartamban színházi és drámás formákat, játékokat használ, hogy mindezen célokhoz közelebb kerülhessünk. Figyelembe vesszük természetesen az életkori sajátosságokat, ezért lehetőség szerint külön várjuk a 14-16 és 16-18 év közötti korosztályt! 

Az a célunk, hogy egy igazán önfeledt, játékos, oldott hangulatú ÉLMÉNYt kapjanak a résztvevő fiatalok!

Velem tartasz?

Jelentkezés a programra!