A koronavírus idején…

Bátor vagy?

Változz a változásban!

13.nap

Mert én rájöttem, hogy nem vagyok elég bátor! Ezért elhatározom, hogy igenis, újra és újra el fogom hagyni a komfortzónámat-mondjuk ez mostanában már a mániám, írtam már erről ITT- és bátrabb leszek!

Én tényleg hiszek abban, hogy ha rendben vagyunk önmagunkkal, akkor a világ jobb hely lesz. Gondolj bele! Miből születik az agresszió? A bántás és a félelmek? A megalázás? A megszégyenítés?

Valljuk be, ha mindebből kevesebb lenne, otthonosabb hely lenne a világ. Szóval, miből ered, miből születik?

Gyökere lehet az is, hogy nem vagyunk rendben önmagunkkal. Nem fogadjuk el vagy nem szeretjük azt, aki vagyunk. Sokszor nem is ismerjük. Nem volt mintánk arra, hogy ezt hogyan kell. Vagy volt minta, de az ez volt, amit nem szeretünk, amitől menekülni szeretnénk.

Sajna nem tanították meg a suliban, hogy magunkkal is kell néha beszélgetni. Nem tanították meg, hogy folyton dolgozni kell azon, hogy jobbak legyünk, hogy jó irányba változzunk.

Csak azt mondták : Ne verekedj! Vagy azt: Ne hagyd magad!

egy kislány és egy kisfiú kiabál egymással

De azt már nem, hogy akkor mit kell csinálni ezek helyett?

Beszóltak és vissza szóltál? Nem lett jobb. Szemétnek érezted magad. Vagy olyannak, aki nem is akarsz lenni. Vagy elhitted, hogy így lesz jó, mert ha erősnek tűnsz, akkor békén hagynak. Nem tetszik, hogy utasítást ad a főnök? Rácsapod az ajtót, neked ne parancsolgasson. Kritizál a párod? Nehogy már! Hopp, egy pofon vagy egy káromkodás. De legalábbis repülhet egy pohár a falhoz, vagy egyszerűen nem kell őt emberszámba venni pár napig és kerülgeted a lakásban, mintha ott sem lenne. De attól még most sincs rend benned. Nincs nyugalom.

Beszóltak és nem szóltál vissza? Nem lett jobb. Egy gyáva szarnak érezted magad, aki meg sem tudja magát védeni. Azóta is számtalanszor eldöntötted már, hogy nem hagyod, hogy így beszéljen veled aki elvileg a legjobban szeret, vagy a főnököd, vagy a szomszéd. Nem hagyod, hogy bántson a párod, lenézzen az anyósod, stb…

férfi és női arc közel egymáshoz, egymással szemben

Hát, tudom én, erről mi nem tehetünk. Nem tanították a szüleink, nem tanították a suliban, nincs pénzünk terápiákra, kőnyvekből meg nem lehet élni.
Az első lépéshez nem kell senki: Vedd észre, ha rosszul érzed magad a bőrödben és kérdezd meg magadtól: miért?
Ehhez nagy bátorság kell. de ne hagyd abba. Folyton kérdezd meg azután is magadtól: miért? Ne állj meg az első válasznál! Nem vagyok pszichológus, de nem kell annak lennem ahhoz, hogy tudjam, mennyi minden múlik azon, hogy hogyan éltük meg a gyerekkorunkat. De basszus, most már nem vagy gyerek! Mégsem hozzuk magunkkal az egyik legfontosabb kérdést, hogy miért? Gyerekkorodban még mindent megkérdeztél, még mindent tudni akartál! Miért kék a ég?

“Miért nő a fű, ha leszárad?” (Imádom ezt a Babits verset! Olvasd el te is! Katt ide!)

Miért kell ennem, ha játszani sokkal jobb? Miért kell tanulni? Miért nem csinálhatom azt, amit akarok? Miért kell hazaérnem 10-re?

Most meg nem teszed fel ezt a kérdést saját magadnak? Miért?
Talán mert félsz. Félsz, hogy fáj a válasz. Vagy félsz, hogy rájössz, hogy változtatni kell. Olyan, mintha az emberek azt várnák mindig, hogy jobb lesz majd az élet…De nem lesz jobb az élet, ha csak várod! Attól lesz jobb, ha csinálod! Miért gondolod, hogy neked nincs beleszólásod, te nem vagy hatással bárkire vagy bármire? Vagy egyáltalán az, amit teszel, amit mondasz, annak szerinted tényleg nincs köze a másik emberhez és azon keresztül az egész világra?

Ha kiírtod a kerítés tövénél a gyomot, akkor szerinted nem pusztul ki a szomszédnál az eper?

Tudom, hogy szereted a drámát, mert néha elolvasod a híreket. 🙂 Meg a drámás játékot is, mert itt vagy 🙂 Mire gondolok? Katt ide!

Hát, tényleg azt hiszed, hogy élhetsz drámai fordulatok nélkül? Hát nem.

Viszont élhetsz egy kicsit bátrabban. Kipróbálhatod, hogy most máshogy reagálsz. Kritizálnak? Elgondolkozhatsz rajta, miért mondták, mi lehet az igazságalapja. Utasít a főnököd és nem kér?  Elgondolkozhatsz, hogy mi lenne, ha szépen azt mondanád neki, hogy érted a feladatot akkor is, ha partneri viszonyból mondja neked, mint ember, az embernek.

És figyelj! Ha bántanak, dönthetsz úgy is, hogy te ezt nem érdemled meg. Sőt, te sokkal jobbat érdemelsz. Még akkor is, ha pont ő teszi ezt veled, akit a legjobban szeretsz… Sok ilyen van…Sajnos, most még több, ebben a bezárt helyzetben. Mire gondolok? Katt ide!

Na jól van. Kiokoskodtam magam. Tudod miért? Mert rájöttem, hogy nem vagyok elég bátor. Azt hiheted, hogy csak papolok neked valamiről. De nem! Én be akarom bizonyítani, hogy nem papolok, hanem hiszek. Szeretném, ha eljutnának hozzád az üzeneteim, meg a kérdéseim, meg a gondolataim. Ja, nem azért, mert bármiben is jobb vagyok nálad. Nem vagyok az! De abban biztos vagyok, hogy azok a játékok, programok, formák, amiket kínálok, felteszik neked helyetted is a kérdést: MIÉRT?

Ha szeretnéd, hogy feltegyem neked a kérdést!