Mennyire vagy tudatos a pénzügyeidet illetően?

Laksmi a gazdagság és jószerencse hindu istennőjének szobra

Laksmi a gazdagság és jószerencse hindu istennője,ő osztja el a szükséges javakat az emberek között. A bőséget, gazdagságot, termékenységet, jólétet szimbolizálja. Mi más is lehet ezek után a téma, mint a pénz.
Azt tapasztalom, hogy sok helyen, sok társaságban a pénzről való beszélgetés tabunak számít. Nem szívesen beszélünk arról, hogy mennyi a fizetésünk, mennyit költöttünk a nyaralásunkon, mennyit költünk szórakozásra, van e félretett pénzünk, megtakarításunk. Ezeket a kérdéseket egyfajta illemből fel sem tesszük egymásnak. Ha mégis, akkor a válasz többnyire virágnyelven érkezik.

Mi lehet ennek az oka?

Talán szégyelljük azt az életet, amit élünk? Ha sok a pénzünk, akkor azt nem illik mondani, sem dicsekedni vele. Ha pedig kevés, az sokszor szégyen érzettel jár együtt. Vajon miért szégyen ez? Talán mert úgy érezzük többre lennénk képesek, mint amit jutalmul kapunk az élettől. Vagy mert nem azt a munkát végezzük, amelyre alkalmasnak érezzük magunkat és boldoggá tesz minket, hanem azt, ami van, vagy amiből megélünk valahogy. Vagy máshogy élünk valójában, mint amit mutatunk? Látszólagosan-másoknak mutatva, vagy magunk előtt sem bevállalva- fenntartunk egy életminőséget, de a felszín alatt nem az van, amire valójában vágyunk?

Mitől van ez?

Talán mert folyton másokhoz hasonlítgatjuk magunkat. Mert mindig másoknak van szebb háza, nagyobb háza, autója, menőbb ruhája. Lám, ő külföldön nyaral, mi meg csak a Balcsiig jutunk…stb. Biztos, hogy nyomasztó hatások érnek minket és nagyon meghatározó szerepet tölt be a pénz az életünkben. Hiánya aggodalommal, búskomorsággal lát el bennünket. Ne titkoljuk tovább, a pénz igenis fontos. És bár ahányan vagyunk annyi féle lehet hozzá a viszonyunk, de az talán közös,. hogy ezeket a viszonyokat berögzült mintáink is alakították. Biztos neked is rögtön eszedbe jut egy pár ilyen, mint hogy: a pénz nem boldogít, koszos, moss utána kezet!,stb…Ha van kedved, gondold át az ezzel kapcsolatos hiedelmeidet!
Nézzük a pénz pozitív vonzatát is:) Segítségével megvalósíthatjuk az álmainkat!!! Hogy kinek mi az álma, ki mire vágyik, az persze személyenként eltérő lehet, de az biztos, hogy szükség van hozzá pénzre. Hisz nem csak fizetőeszköz a pénz, de az idő, a befektetett energia, a fókuszált figyelem, tanulás, az is mind az, hiszen mindezt tehetnéd, vagy szoktad tenni úgy is, hogy fizetést kapsz érte. Szóval, a pénz lehet eszköz is, mely a terveid, céljaid megvalósulását segíti.
Egy ismerősömet idézve, aki pénzügyi tanácsadó, hogy akkor veszed kézbe a pénzügyeidet, ha kézbe veszed a céljaidat!

JÁTÉK! 

aprópénzek egymásra téve, virág nő ki belőlük

Nos, hát ez nem is annyira egyszerű feladat! Írd csak le egy lapra, hogy hány éves vagy most. Majd, hogy mennyi leszel 10 év múlva, 20 év múlva, 30 és 50 év múlva. El tudod képzelni az 50 évvel későbbi énedet hogy hogyan fog élni? Mit szeretnél hogyan éljen?Jó kis fantázia játék, de egyszerűnek semmiképp sem nevezném. Az első 3-5, talán még 10-15 évre vannak elképzeléseim, vannak céljaim…De attól messzebbre gondolni…Pedig MOST van időnk és lehetőségünk tenni azért, amit szeretnénk 20-50 év múlva! Nagyon kíváncsi vagyok, te mennyire vagy tudatos a pénzügyeid tekintetében?