Mit tehetsz, hogy megelőzd a válást?

24-25 ezer válás történik évente Magyarországon.

Mit tehetsz, hogy ti kivételek legyetek?

A válási adatokhoz hozzá tartoznak szorosan a házasságkötési adatok is, hogy teljesebb legyen a kép. ITT találsz pontosabb információt.
Durván hangzó adatok ezek, még nekem is, aki nem vagyok sem kifejezetten házasságpárti, sem kifejezetten válás ellenes. Hogyan is értem ezt? Én az együttélés formáját választottam, nem pedig a házasságét. Hogy mi a különbség? Szerintem semmi, bár nem tudhatom, hisz sosem voltam férjnél. 🙂 Talán csak a házasságkötési ceremónia hiánya…Vadházasság? Nem, nem vad 🙂 Igaz, nem is szelíd. Hanem olyan… nekünk való 🙂

Válás ellenes pedig azért nem vagyok, mert elég sok boldogtalanul élő párt látok magam körül. Van, akik a gyerekek miatt maradnak együtt. Sosem tudjuk meg, inkább csak sejthetjük, hogy nem biztos, hogy így jár jobban a gyerek. Vagy megszokásból vannak együtt. Vagy félelemből, hisz nehéz az újrakezdés. Vagy lustaságból. Vagy mert ha elválnának, mit szólnának hozzá mások.
Mindegyiket éreztem már! Igen, jól olvasod. 18 év együttélés alatt sok minden történik az emberrel, az emberben. Ki nem érezte még soha egy megoldhatatlannak tűnő vita alkalmával, hogy elég volt, nem csinálja tovább, elölről kezd mindent, elmegy és becsukja maga mögött az ajtót? Mi az, ami mindig vissza tartott azon túl is, hogy szeretem a párom?

A “ Vajon megtettem e mindent a kapcsolatunkért?”kérdés.

Sokszor rájöttem, hogy nem.

Azt gondolom, hogy addig, amíg nem teszünk meg mindent, nem szabad elmenni, nem szabad feladni. Akkor még van más út is, mint a válás.

Természetesen most csak olyan kapcsolatokról beszélek, ahol a társak egyenrangú felek, akik szeretik, értékelik, becsülik egymást. Ha bántalmazó, megalázó, megszégyenítő kapcsolatban élünk, ahol az önértékelésünk a béka segge alatt van valahol, na, abból szerintem menni kell, még ha nagyon nehéz is. Mindig van valaki, aki tud segíteni! Róluk biztosan te is hallottál már:  https://nane.hu/

Hogyan tehetünk meg mindent a kapcsolatunkért?  Leginkább KÖZÖSEN. Ez a sorozat végül is erről szól, hogy mik azok az apró dolgok, melyek segítenek minket a boldogabb élet felé. Apró dolgok, mint például  megdicsérni a másikat- amiről ITT olvashatsz-, vagy naprakészen ismerni a szerelmünket- erről pedig ITT olvashatsz- mégis, sokszor nagy erőfeszítést igényelnek, valljuk be.

Ezért hozok én mindig játékot nektek. Mert a játékok segítenek abban, hogy oldják a feszültséget, jókedvre hangoljanak

Elfordulás helyett válaszd a felé fordulást! A legrosszabb döntések egyike, ha magára hagyod a társad, kizárod az életedből, a döntéseidből, közönyös leszel és beáll a csend.

A fagyos csendet nehéz megtörni. Legjobb módja talán a nevetés. 

szív felirattal nevetés, vidámság

Szóval, játsszátok magatokat jókedvűvé! Jókedvünkben mindent egyszerűbb csinálni, mint a depresszióból, a sötétből, vagy a csendből.

Nézzétek meg a videót a játékokért, amelyek jókedvre hangolnak benneteket!