Miért fontos az önismeret?

Színész-drámatréner szemmel…

Ha Neked is megfordult már a fejedben, hogy önismerettel foglalkozni csak egy az  “úri huncutságok” közül, ami időpocsékolás és csak a mindenre nagyon ráérők sportja, akkor kérlek, hogy olvass tovább!:)

Valóban, talán túl sok a rohanás és kevés idő jut önmagunkra, valahogy minden más sokkal előrébb valónak tűnik. A határidős feladatok, a sürgősen befizetnivaló számlák, amikhez pénz kell, a szeretteink, férjünk, gyerekeink. Mindez elsőre érthető is, de ha belegondolunk, nem teljesen egyértelmű mégsem. Hol van itt az elcsúszás?

Miért fontos az önismeret?

Mi az önismeret?

Semmiképp sem egy 1 órás alkalom valamilyen segítő hivatást végző szakemberrel és utána várni a csodát, hogy kitisztul a kép, összeállnak a kis mozaik darabkák és az életed problémái maguktól megoldódnak. És ez nem is volt titok, ugye?

Az önismeret egy folyamat. Önmagunk megfigyelése különféle szituációkban. Az életünkben felmerülő akadályok, nehézségek külső/belső szemmel figyelése, döntéseink következményeinek felismerése, vizsgálata, a tanult viselkedési minták megváltoztatása, ha nem szolgál, hanem akadályoz minket. Az életben alkalmazott stratégiáink elemzése, megértése, elfogadása, vagy megváltoztatása. Önismerettel kapcsolatos, számomra is fontos gondolatokat találsz , ITT!

Miért fontos ez? Miért szolgál ez téged? Mert ez nem lila köd, hanem az életedben konkrétan alkalmazható tudás. Melyik a neked való ideális munka? Mi a legfontosabb neked a férjedben, miért őt választottad? Miért érzed azt, hogy folyton valami új dologba kell fognod? Miért nem tudsz kilépni egy téged már nem építő kapcsolatból? Miért csak utólag tudod, hogy mit kellett volna reagálnod egy számodra kínos szituációban? Mi az, amit még meg kell tanulnod, tapasztalnod ahhoz, hogy végre azt az életet éld, amire legbelül vágysz? Egyáltalán, milyen életre vágysz valójában, ha kiveszed a képletből azt, hogy ma mi a menő, vagy elvárt és divatos? Hogyan viselkedsz egy ijesztő, kiszámíthatatlan szituációban?  Ha pszichológus szakember véleményére is kíváncsi vagy, ez  érdekelni fog! KATTITS!

Honnan is tudhatnád ezekre a kérdésekre a választ, ha nem szánsz időt ezek átgondolására? Ha folyton csak menekülsz önmagadtól?

Sokszor nehéz szembe nézni dolgokkal..Mert csalódunk magunkban, vagy abban a képben, amit kialakítottunk magunknak védekezésből. De azt is tudd, hogy ha nem félsz figyelni magadra, adni önmagadnak egy kis odafigyelést, törődést, az megtérül. Egy kiegyensúlyozottabb, szeretetet adni és befogadni tudó, magabiztosabb emberré válhatsz még inkább. Szóval, miért is mondanál minderre “nem”-et?! Miért is vennéd ezt el magadtól és a környezetedtől, akik szintén többet, jobbat kaphatnak Tőled és Belőled?!

Azt, aki valójában vagy!

Mi az, ami segíthet eben az önismereti folyamatban?

Bármi és minden: sok élmény, egy jó könyv, egy igaz barát szintúgy, mint egy tréning, vagy terápia. Utóbbiakból is számtalan sokfélét találsz már.

Ha szívesen kipróbálnád magad a megszokottól eltérő szituációkban, ha szívesen kipróbálnád , hogy döntési helyzetekben miként reagálsz-mindezt biztonságos közegben, önmagad komfortosan érezve-ha nem áll távol tőled, hogy másokkal is megoszd a gondolataidat, ha érdekel az is, hogy mások hogyan látnak téged, ha tényleg komolyan gondolod, hogy önmagaddal törődni megtérül és szánsz magadra időt, akkor nézd meg, hogy én miként tudok segítségedre lenni!

Online önismereti kurzus
Önismereti élménynap nőknek!

For privacy reasons YouTube needs your permission to be loaded. For more details, please see our Adatvédelmi irányelvek.
I Accept